Comunicat de presa

23 iulie 2012 – Bergamo

Ca urmare a distribuirii unei circulare emisa de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in cursul lunii iulie a.c., tuturor eparhiilor dependente canonic de B.O.R., prin care IPS. Arhiepiscop si Mitropolit Dr. Onufrie Pop, Intaistatatorul Mitropoliei noastre a fost catalogat ca fiind episcop „necanonic si autointitulat” iar mai cu putin timp in urma si „falsul arhiereu”, de catre Episcopul Ortodox Roman al Italiei, Siluan Span, Sfantul Sinod al Mitropoliei noastre intrunit in sedinta speciala astazi 23 iulie 2012 condamna atitudinea necrestineasca a acestui for care se vrea a fi „sfant” si roaga ca pe viitor a se documenta mai temeinic si de a nu mai asocia numele Mitropolitului Onufrie cu alte persoane care nu sunt in jurisdictia noastra si nu au nici o legatura cu Biserica noastra.

Credem ca Preasfintitul Parinte Episcop Siluan Span va intelege macar acum ca el nu are o eparhie in Italia, ci ca reprezinta Biserica Ortodoxa Romana in Italia, iar pe teritoriul statului italian exista si episcopi ce reprezinta alte biserici ortodoxe din lume, dar si biserici ortodoxe autonome „necanonice” de stil vechi, precum si alte dominatiuni.

Mitropolia noastra este succesoarea de drept dupa schimbarile survenite in acest an a Mitropoliei autonome ortodoxe occidentale, este de stil vechi si nu are nimic in comun cu Patriarhia Romana, iar credinciosii fideli noua sunt de stil vechi si de diferite nationalitati, printre care: romani, moldoveni, ucrainieni si italieni, avand chiar si un episcop vicar italian.

Suntem ingrijorati de amestecul acestui ierarh in treburile interne in biserica noastra si de faptul ca se considera stapan peste toata Italia si incepe a trimite rapoarte unor jurisdictii de care noi nu apartinem.

Consideram ca aceasta atitudine dictatoriala a Episcopului Ortodox Roman Siluan Span este condamnabila, iar prin dezinformarea pe care a facut-o Sfantului Sinod Roman incita preotii din episcopia sa sa practice si ei dezinformarea si ura in randul credinciosilor, iar smereniei noastre aduce mari prejudicii morale si de imagine care, daca nu vor inceta, pe viitor vor face obiectul unei plangeri catre autoritatile competente atat din Romania, cat si din Italia.

 

Arhidiaconul Mihail – Secretar eparhial