RELIGII SI CONFESIUNI CRESTINE (ISTORIC SI DOCTRINE) – CRESTINISMUL

† Dr.Onufrie Pop
Arhiepiscop de Bergamo si Mitropolit Primat
Mitropolia Autonoma Crestin Ortodoxa dupa Vechiul Calendar in Italia

Istoria religiei crestine incepe in Vechiul Testament in Cartea Facerii si incheie in Noul testament cu venirea lui Iisus Hristos.
Numele de crestini vine de la Hristos.Scriitori latini Suentoniu,Pliniu cel Tanar,precum si evangheliile apocrife atesta originea crestinismului precum si a intemeietorului Iisus Hristos.
Despre existenta istorica a mantuitorului Iisus Hristos vorbesc scrierile Noului Testament,precum si documentele literare ale primului secol al erei noastre1.
Dogma fundamentala a crestinismului,numita si dogma hristologica,vorbeste despre Dumnezeul-Om.Credinta in divinitatea lui Iisus Hristos a generat Biserica crestina,dupa cum rezulta din epistolele Sfintilor Apostoli: „Pentru ca oricine este nascut din Dumnezeu biruieste lumea.Cine este cel ce biruieste lumea daca nu cel ce crede ca Iisus este fiul lui Dumnezeu?”2.

 A.ORTODOXIA

         Potrivit credintei ortodoxe,a Bisericii nedivizate,Dumnezeu este iubire si cel ce ramane in iubire ramane in Dumnezeu si Dumnezeu ramane in el.3
Dumnezeu este Creatorul lumii.El a prazmuit lumea din nimic si in afara naturii Sale.Scopul si centrul creatiei este omul:Dumnezeu l-a creat pe om dupa chipul si asemanarea Sa4.Sufletul omului este substanta distincta de lumea materiala,care,prin virtute si harul divin poate ajunge la asemanarea cu Dumnezeu.
Omul creat de Dumnezeu a actionat autonom,fapt ce a dus la distantarea de Creatorul sau,izolarea de El.Consecinta acestei fisuri aparuta intre Dumnezeu si om a afectat intreaga creatie.Totusi,starea s-a aflat umanitatea dupa cadere a fost reabilitata de Hristos,autorul mantuirii neamului omenesc.
Mantuirea este lucrarea lui Dumnezeu fata de om,dar si a omului fata de Dumnezeu,deoarece noi il iubim pe Dumnezeu fiindca el ne-a iubit cel dintai5.Astfel,prin jertfa si invierea lui Hristos a devenit posibila transfigurarea omului si a lumii intregi.Despre toate aceste vorbeste Liturghia ortodoxa,in timpul careia credinciosii traiesc prefigurat viata vesnica si comuniunea cu Dumnezeu.
Morala crestina indeamna pe om la dobandirea fericirii vesnice cat si a celei de pe pamant.Pentru aceasta credinciosul este dator sa traiasca potrivit poruncilor lui Dumnezeu.Baza acestora predici o constituie iubirea de Dumnezeu si de oameni: „Toate cate voiti sa va faca voua oamenii asemenea si voi sa faceti lor!”
Eshatologia crestina are in centrul ei invatatura despre moarte,judecata particulara si judecata universala.Conceptia despre viata de dupa moarte are in centrul ei ideea de rai si de iad.Raiul reprezinta comuniunea cu Dumnezeu si cu oamenii.El este starea de maxima credinta,nadejde si dragoste la care poate ajunge orice credincios practicand invataturile lui Hristos.Iadul se identifica starii de suferinta a sufletului izolat de Dumnezeu si de oameni.
Idealul eshatologiei crestine este fericirea suprema,vesnica,traita in descoperirea caracterului inefabil si vesnic al dumnezeirii.
Indumnezeirea omului se realizeaza prin credinta. „Credinta este o forta care infaptuieste unirea desavarsita,nemijlocita si mai presus celui ce crede ca Dumnezeu cel crezut…..Credinta este o cunoastere care nu se poate dovedi.Iar daca nu se poate dovedi(explica) inseamna ca,credinta este o legatura mai presus de fire prin care in chip nestiut si indemonstrabil,ne unim cu Dumnezeu mai presus de intelegere”6.
Alaturi de credinta sta jertfa mistica sau Sfanta Euharistie.Prin actul euharistic omul intra in comuniune cu Dumnezeu Fiul si prin El cu celelalte persoane ale Sfintei Treimi.In sfarsit un rol de asemenea important il au rugaciunea si asceza,rugaciunea reprezentand dialogul omului cu Dumnezeu iar asceza forma de transfigurare a naturii umane in integralitatea ei dupa asemanarea ei cu Dumnezeu7.
Daca cele aratate pana aici reprezinta credinta Bisericii Ortodoxe,in cele ce urmeaza vom creiona succint aspectele esentiale ale doctrinei romano-catolice,rezultate in urma separarii de Biserica Rasariteana din anul 1054.

B.CATOLICISMUL

In materie de doctrina exista cinci principale diferente:Filioque,Primatul Papal asupra Bisericii universale si infailibilitatea papala,caracterul indelebil al hiroteniei si mirungerii,zamislirea si nasterea fara prihana a fecioarei Maria si invatarea despre Purgatoriu si judecata particulara8.
Trasaturile sub care este cunoscut catolicismul pot fi rezumate astfel:sistematizarea excesiv a doctrinei de credinta de asa maniera incat o distinctie intre dogma si teologie devine imposibila;impiedicarea unei acceptari personale,libere,a mesajului credintei;introducerea in formularea dogmelor a unor notiuni metafizice si concepte specifice scolii filosofice particulare;dezvoltarea continua a doctrinei in dogme noi;instituirea unor magisteriu infailibil;dorinta de a impune dogma prin mijloace coercitive,canonice;unitatea si centralizarea prin structura juridica a Bisericii si nu prin consens si in sfarsit separarea dintre functia invatatoare a ierarhiei si spiritualitatea dintre teologie si sfintenie.

C.PROTESTANTISMUL

     Protestantismul este rezultatul fisurii aparute in cadrul Bisericii Apusene.Numele de protestantism vine de la atitudinea catorva principii a statelor germane,care,in numele credintei lui Luther,protesteaza la Dieta de la Speyer,in anul 1529,contra deciziei lui Carol al V-lea de a-l convinge cu forta pe Luther sa renunte la ideile sale.
Reforma protestanta se remarca prin urmatoarele aspecte doctrinare:
a)    Autoritatea cuvantului lui Dumnezeu,concept care respinge din sfera credintei tot ce nu are o baza clara in Sfanta Scriptura.Prin acest demers este refuzata traditia si autoritatea Papei.Biblia si Dumnezeu,dupa protestanti,vorbesc numai celor ce au credinta,iar credinta se impartaseste credinciosului prin puterea Duhului Sfant.9
b)    Mantuirea se realizeaza prin harul lui Dumnezeu si a credintei.Ea este generata de jertfa lui Hristos si nu de faptele omului.Credinta inseamna acceptarea acestui dar al iertarii hristice.Faptele omului nu au nici o contributie in procesul salvarii,ele fiind doar o dovada a indreptarii.In consecinta,mantuirea nu este responsabilitatea omului ci,planul imuabil al lui Dumnezeu care lucreaza in istorie in mod liber10.
c)    Biserica este indivizibila:adica este acea comunitate a credinciosilor asa cum aceasta apare in gandul lui Dumnezeu.Biserica nu are o structura vizibila permanenta,nici o preotie sacramentala.Preotul,ca si liturghia reprezinta realitati instituite de om pentru aducerea aminte a evenimentului mantuitor realizat de Hristos.Biserica ramane permanent sub judecata lui Dumnezeu si se afla intr-un proces continuu de innoire11.
d)    Crezurile(rasaritean si apusean) sunt forme istorice ale credintei si au o valoare secundara pentru interpretarea Bibliei 12.
e)    Iertarea pacatelor si mantuirea sunt expresia vointei lui Dumnezeu.Omul este iremediabil pacatos,fapt pentru care restaurarea lui se realizeaza prin lucrarea tainica a lui Dumnezeu 13.

D.NEOPROTESTANTISMUL

      Reforma protestanta a deschis calea aparitiei unor noi curente cunoscute sub numele de grupari neoprotestante.

1.BAPTISTII

Baptismul a aparut in secolul al XVII-lea ca si biserica organizata,dar conform teologilor si istoricilor baptisti,originea cultului s-ar afla in epoca crestinismului primar14.
Stramosii cultului au fost anabaptistii secolului al XVI-lea,care formau o secta fara dogme precise,uniti numai prin opozitia membrilor ei impotriva tuturor claselor stapanitoare si prin simboluri comun al celui de-al doilea botez.
Nasterea propriu-zia a baptismului a fost in Olanda,veriga intermediara intre anabaptisti si baptisti fiind menonitii.
In forma in se care se cunoaste astazi,baptismul a aparut la inceputul secolului al XVII-lea in Anglia.Inca de la inceput,baptistii s-au impartit in baptisti generali,care sustineau doctrina mantuirii generale,dupa care Hristos a murit pentru salvarea tuturor oamenilor si „baptisti particulari” care acceptau invatatura calvinista a mantuirii particulare,conform careia Hristos nu a murit pentru toti,ci numai pentru cei alesi,predestinati pentru mantuire.
Printre principiile doctrinei baptiste aparute prin anii 1900 se numara autoritatea divina a Bibliei,necesitatea unei experiente personale cu Dumnezeu pentru omul care devine membru al Bisericii,administrarea botezului numai adultilor deoarece ei inteleg semnificatia acestuia spre deosebire de copii.
Pentru baptisti,scriptura reprezinta cuvantul lui Dumnezeu scris,fiind inspirata de la Duhul Sfant.Dumnezeu reprezinta pentru ei Creatorul,Stapanitorul tuturor lucrurilor,Tatal,Fiul Si Duhul Sfant.Omul in viziunea lor este creatia lui Dumnezeu dupa chipul si  asemanarea Sa.Este o fiinta libera,avand dreptul de a alege binele sau raul,fiind raspunzator inaintea lui Dumnezeu pentru toate faptele,vorbele si gandurile sale15.
In ceea ce priveste pacatul,considera ca reprezinta o lipsa de conformitate fata de legea morala a lui Dumnezeu,consecinta pacatului fiind moartea spirituala.
Mantuirea pentru ei reprezinta scaparea omului de sub urmarile pacatului.Considera ca omul nu se poate mantui pe sine,mantuirea dandu-se prin harul lui Dumnezeu.Omul pacatos se poate mantui daca indeplineste doua conditii:pocainta si credinta.
Nasterea din nou considera ca este lucrarea divina pe care Dumnezeu o face in viata pacatosului care trebuie sa se pocaiasca si sa creada.Nu reprezinta o imbunatatire a vietii,ci o schimbare radicala a acesteia,o curatire a vietii interioare;este a doua fire a vietii,ea da dreptul de a deveni mostenitorii lui Dumnezeu.
Biserica pentru ei nu este o organizatie pamanteasca vizibila ci organismul viu,spiritual,al celor mantuiti,adica a celor care au crezut in Hristos si au fost nascuti din nou.Membrii bisericii se numesc intre ei „frati” si sunt egali in drepturi si indatoriri,conducerea directa o are Hristos neexistand grade ierarhice.Biserica are menirea de a prea slavi pe Dumnezeu,de a raspandii Evanghelia.
Slujitorii Bisericii sunt impartiti in pastori si diaconi.Pastorul se ingrijeste de supravegherea,pastorirea si carmuirea spirituala al Bisericii,iar diaconii ii ajuta pe pastori in administrarea bunurilor materiale al bisericii.Preotia nu formeaza o clasa speciala,ea este universala,fiecare credincios fiind un preot si avand dreptul de a se apropia de Dumnezeu prin Iisus Hristos,fara alt mijlocitor16.
Ca si simboluri ale Noului Testament sunt Botezul si Cina Domnului,care nu sunt taine.Botezul este simbolul inmormantarii omului vechi si al invierii omului nou,neavand calitatea de a curati pacatele.Pentru a fi cineva botezat trebuie mai intai sa primeasca mantuirea,adica sa se pocaiasca si sa creada.Botezul se savarseste doar la majorat,copii nefiind admisi pentru botez.
Cina Domnului nu are calitatea iertarii pacatelor,este doar comemorarea iertarii pacatelor prin jertfa lui Hristos.Cina se poate lua de cate toti acei care au fost botezati si si-au marturisit credinta in Hristos.
Baptistii nu au sarbatori inchinate sfintilor.In ceea ce priveste viata de apoi,considera ca sufletele celor mantuiti se duc in rai,iar ale celor nemantuiti,in iad.Hristos va veni pentru a-i judeca pe cei morti si pe cei vii,mortii vor invia,iar credinciosii in viata vor merge in intampinarea lui Hristos-ului.Fiecare om va fi judecat in mod drept dupa faptele sale.Cei mantuiti vor mosteni viata de veci iar cei nemantuiti vor fi lepadati de la fata lui Dumnezeu in chinul vesnic.
Rugaciunea pentru baptisti este legatura intima a omului cu Dumnezeu.Ea este o exprimare directa,neexistand carti de rugaciuni.Se adreseaza Tatalui in numele lui Hristos,singurul mijlocitor intre om si Dumnezeu.Pentru cei morti nu se fac rugaciuni.
Casatoria considera ca este oranduita de Dumnezeu.O casatorie trebuie incheiata numai in Domnul,adica numai cu credinciosi.Divortul este admis doar in caz de adulter dovedit sau de parasirea caminului.Locasurile de cult ale baptistilor nu au o arhitectura proprie si nici un semn cultic.Exteriorul seamana cu al unei case oarecare,locul cel mai important fiind sala in care au loc serviciile religioase.Sala este lipsita de podoabe sau obiecte de cult.
Serviciile religioase saptamanale la orase au loc vinerea,iar in mediul rural sambata seara.Se incepe cu o ora de rugaciune condusa de unul din membrii bisericii,dupa care se oficiaza serviciul divin care consta din rugaciune,cantari si recitari,la urma venind predica17.
Botezul reprezinta unul dintre cele mai solemne momente religioase ale cultului baptist.Se face la majorat numai celor care depun marturie publica despre credinta lor.
Cununia nu este o taina in cultul baptist ci un act incheiat cu multa solemnitate inaintea lui Dumnezeu.Aceasta cununie este savarsita de un pastor iar in lipsa lui,de catre un diacon ordinat.Cei ce traiesc in concubinaj sunt exclusi din biserica.Serviciul religios de cununie consta in cantari si urari versificate,iar predica este ocazionala,in ea vorbindu-se de importanta casatoriei si dandu-se sfaturi practice pentru casatoriti.
Inmormantarea se oficiaza la casa celui decedat,in curte sau in casa de rugaciuni.Serviciul religios se savarseste de catre pastor sau diaconii ordinati,iar in lipsa acestora de catre conducatorul bisericii si consta din cantari,rugaciuni si predica.Muzica ocupa un loc de frunte in cadrul tuturor serviciilor religioase.
Miscarea baptista,in concluzie,poate fi considerata ca o adevarata „deschizatoare de drumuri” pentru celelalte culte neo-protestante.Prin gesturile lor sensibile,umanitare,excursii,spectacole religioase,baptistii creeaza un mediu ambiant placut,reusind sub aceasta masca sa recruteze tot mai multi adepti.Caracterizandu-se printr-o insistenta deosebita,ei considera „vanatoarea de suflete” o datorie fata de Hristos18.
Sub aceasta masca a bunavointei si a afectiunii doresc sa se infiltreze in toate mediile,insa au tendinta de a patrunde si a indoctrina indeosebi persoanele din medii universitare.Tot mai multi adepti sunt recrutati din randurile studentimii,se cauta,se constituie in grupuri aparte si au grija sa nu isi deconspire nucleele in interiorul centrului universitar.
Acestor tineri constiinta de grup,constiinta apartenentei religioase le este atat de insistent cultivata,incat tin seama in alegerea profesiei si de cerintele cultului.
Cultul isi inconjoara adeptii cu multa afectiune si chiar ajutor material pentru studentii ce nu dispun de mijloacele materiale suficiente terminarii studiilor.
Vigilenta noastra trebuie sporita deoarece adeptii de azi ai cultului baptist sunt recrutati dintre credinciosii de ieri ai Bisericii Ortodoxe.

2.ADVENTISTII

Din a doua mare miscare neo-protestanta de factura adventista,cel mai important cult este cultul crestin adventist de ziua a saptea.In acest cult lucrurile se complica,se creeaza o noua directie:mileniul cu toate consecintele sale.Adventistii „garanteaza” adeptilor lor starea de „ alesi”si sfinti in imparatia de o mie de ani.
Denominatiunea  „adventistii de ziua a saptea” a aparut in prima jumatate a secolului trecut,mai precis prin anul 18    31 in S.U.A.19
Doctrina sa are ca punct central apropiata venire a lui Hristos,care va intemeia o imparatie de o mie de ani pe pamant.
Credinta in parusie,cum a fost numita a doua venire a lui Hristos era impartasita si de Biserica crestina a primelor veacuri,dar nu arpoba ideea ca Hristos va intemeia o imparatie pe pamant,ci una cereasca,iar durata acestei imparatii de o mie de ani era privita simbolic.
Pentru acest cult Biblia reprezinta vointa lui Dumnezeu si singura invatatura fara gres in ceea ce priveste credinta.
Dumnezeirea este alcatuita din Tatal,fiinta atotputernica,atotprezenta,atotiubitoare si plina de intelepciune,Fiul,prin care se face mantuirea celor rascumparati si  Spiritul Sfant.Iisus Hristos este Dumnezeu adevarat,a dovedit legatura sa cu Dumnezeu pri minuni deosebite,a murit pentru pacatele omenirii si a inviat din morti inaltandu-se la cer.
Adventistii de ziua a saptea considera ca pentru a se mantui trebuie sa se nasca din nou,in sensul ca trebuie sa sufere o completa transformare spirituala prin credinta in Hristos20.
Botezul,in acest cult are loc tot la majoral ca si la cultul baptist si semnifica un legamant cu Dumnezeu prin pocainta si iertarea pacatelor.
Cina Domnului reprezinta un simbol,iar participarea credinciosilor la impartasanie este obligatorie,manifestandu-si astfel credinta lor.Painea nedospita si vinul nefermentat reprezinta elementele cinei.
Viata morala este cuprinsa in cele zece porunci,ele reprezentand principii obligatorii si de neschimbat.Cele zece porunci nu te pot mantui ci doar arata cum sa te feresti de pacat,iar Evanghelia,legea noua,devine puterea lui Dumnezeu spre mantuirea oricui.
Acest cult considera ca sufletul este muritor si numai Dumnezeu este nemuritor iar viata vesnica este darul lui Dumnezeu prin credinta in Hristos.Nemurirea,pentru ei,este ravarsata asupra celui drept la a doua venire a lui Hristos.
In ceea ce priveste invierea ei afirma ca va fi o inviere atat a celor drepti cat si a celor nedrepti cu mentiunea ca cei drepti vor invia la a doua venire a lui Hristos,iar cei nedrepti vor invia cu o mie de ani mai tarziu21.
Acest cult acorda o mare importanta pocaintei,considerand ca cei nepocaiti vor fi nimiciti.adusi la o stare de neexistenta,in acest fel Dumnezeu reusind sa curete universul de pacat si pacatosi.
Sanctuarul ceresc considera ca este templul lui Dumnezeu din ceruri care avea sa fie curatat la sfarsitul celor 2300 de zile.Aceasta curatare este o lucrare de judecata iar incheierea ei semnifica terminarea timpului de proba lasat omenirii pentru a se pocai.
Cultul acesta respecta de asemenea anumite reguli de alimentatie in sensul ca sunt eliminate din dieta lor bauturile alcoolice,tutunul si mancarurile cu carne.
Despre a doua venire a lui Hristos afirma ca nu este cunoscuta inca o data exacta a acestui eveniment,dar cert este ca sosirea lui este iminenta.
Domnia milenara a lui Hristos pentru ei reprezinta perioada intre cele doua invieri in care cei drepti vor trai alaturi de Hristos in cer.La sfarsitul mileniului,cetatea sfanta a celor drepti se va cobori pe pamant,iar nelegiuitii inviati la a doua inviere vor fi mistuiti de un foc ceresc care va regenera si pamantul de blestem.Astfel pamantul va fi readus la starea de frumusete de la inceputuri si va deveni locuinta celor drepti pe vecie.
Casele de adunare adventiste nu se disting printr-o arhitectura deosebita,nu au nimic special,inainte adunarile tinandu-se in incaperile unor case oarecare.Casele de rugaciuni sunt fara de podoabe,in fata se afla amvonul,sub care este este baptiserul.Credinciosii stau pe banci sau scaune si exista un loc anume construit pentru cor,la balcon de regula.
In ceea ce priveste serviciile religioase,celebrarea acestora are loc sambata,care este considerata zi de repaus.Pregatirea pentru sebarea sambetei incepe inca din ziua de vineri,o data cu apusul soarelui,cand corul si credinciosii spun rugaciuni,cantece religioase si citesc un paragraf sau un capitol din Biblie.Serviciul religios de sambata se distinge prin trei momente,reprezentate prin ora de rugaciune,scoala de sabat si predica22.
In Romania exista doua grupari dizidente care sunt impotriva organizari sociale,care practica „uniri spirituale” si recomanda viata conjugala „paradisiaca”.Miscarea adventistilor de ziua a saptea s-a remarcat printr-o atitudine hotarata impotriva acestor practici,prin denuntare si condamnare a unor asemenea fapte antisociale ce n-au nimic in comun cu lumea religioasa.

3.PENTICOSTALII

Originea sectei se afla in America,datand abia de la inceputul secolului XX,din iudeo-crestinism si se desprinde din randul baptistilor.Penticostalii se cred „martorii”cincizecimii,posesorii si transmitatorii,alesi celei de a treia ere a mantuirii,era Sfantului Duh.Ei sustin ca sunt botezati cu Duh Sfant si cu foc,primite de Apostoli la cincizecimea Pogorarii Duhului Sfant.Li se zice „tremuratori”,pentru ca in momentele pretinsei inspiratii a Sfantului Duh ei tremura,si „spirit” fiindca pretind a avea pe Sfantul Spirit in darul vorbirii in limbi.Penticostalii au refuzat baptistii, „simbolul” botezului lui Ioan Botezatorul,inlocuindu-l cu „botezul duhului”;incurajeaza activitatea feminina in predica Evangheliei si considera femeia un mediu propice „descoperirii” duhului.
In Romania secat a venit direct din America,prin cativa romani de acolo,care au fost convertiti la aceasta credinta.Prima biserica penticostala a fost deschisa in tara noastra la data de 10 septembrie 192223.
Pastorii au cautat sa ofere noilor adepti o doctrina „apropiata” de cincizecime.Spiritii sau alesii Duhului si-au creat si invataturi adaptate halucinatiilor lor.Satui de predica baptismala si adventa.S-a inceput o adevarata cruciada penticostala impotriva „amvonului” si a limbii de transmitere a „cuvantului sfant”,inlocuidu-se cu glosolalia.
Biblia este compusa din Vechiul si Noul Testament,ea reprezentand singura norma de credinta si conduita a penticostalilor.
Considera ca exista un singur Dumnezeu adevarat.Cuvantul sau descopera mai departe existenta Sa in trei persoane ca Tatal,Fiul si Sfantul Duh.Dumnezeu-Tatal reprezint facatorul tuturor lucrurilor,Dumnezeu-Fiul a venit pe pamant sa sufere,sa moara pentru toti spre marturisire si sa ridice pacatele celor ce cred in El;El va veni a doua oara si va fi judecatorul viilor si al mortilor,iar Dumnezeu-Duhul Sfant este loctiitorul Domnului Iisus pe pamanat,coborandu-se din cer de la Tatal,in ziua cincizecimii.
Ingerii reprezinta fapturi duhovnicesti create de Dumnezeu,fara de pacat si pusi in slujba sa si in acelasi timp sunt cei ce indeplinesc vointa lui Dumnezeu.
Diavolul reprezinta pentru ei capetenia ingerilor rai care inseala intreaga lume,este ispititor,mincinos si a fost biruit prin jertfa Domnului Iisus Hristos.
Despre crearea omului si caderea in pacat considera ca omul este creatia lui Dumnezeu,a cazut in pacat ademenit de Satana,aceasta cadere in pacat a primului om atragand dupa sine pe toti ceilalti.Din acest motiv considera ca omul nu se poate izbavi decat prin jertfa Domnului Iisus Hristos.
Harul lui Dumnezeu reprezinta bunatatea si dragostea pe care a aratat-o Dumnezeu prin Iisus Hristos fata de pacatosi.Numai prin acest har a lui Dumnezeu credinciosii se pot mantui.Credinta pentru ei este de obarsie divina,se primeste de la Dumnezeu prin dreptatea Lui si vine prin auzirea cuvantului lui Dumnezeu24.
Pocainta semnifica un ordin al Domnului Iisus Hristos,cainta pentru viata traita in pacat si ruperea de la poftele lumesti si paganatate.
Nasterea din nou este innoirea totala a vietii dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu.
Iertarea pentru acest cult este un atribut dumnezeiesc prin care Dumnezeu isi dovedeste bunatatea fata de oameni pacatosi care trebuie sa marturiseasca si sa paraseasca pacatul lor, rugandu-l pe Dumnezeu sa-l ierte.Rugaciunea reprezinta liantul intre om si Dumnezeu.Ea trebuie facuta cu credinta si cu inima curata.
Adeptii cultului penticostal considera ca postul are drept scop insotirea rugaciunii pentru primirea unor binecuvantari de la Domnul.Pentru ei,adevaratul post este acela ce porneste din inima persoanei,postul facerii de bine,al milei si nu acela care ii este impus,acest cult ferindu-se de posturi lungi si istovitoare impuse.
Botezul Duhului Sfant reprezinta imbracarea cu putere de sus celor nascuti din nou pentru ca ei sa poata rezista ispitelor si sa poata marturisi Evanghelia prin puterea lui Dumnezeu.
Botezul cu apa considera ca este un simbol al mortii fara de pacat si al invierii la o viata noua.Se face oricui crede in Domnul Iisus Hristos,se oficiaza prin scufundare in apa o singura data iar copii se boteaza la varsta cand pot intelege singuri ca Domnul Iisus Hristos este Mantuitorul lor Personal.
Cina Domnului reprezinta jertfa trupului si varsarea sangelui Domnului Iisus Hristos pentru pacatele noastre.Se compune din paine nedospita si vin nefermentat si se realizeaza ori de cate ori este posibil,fara deosebire de zi sau data.
Considera ca darurile Duhului Sfant sunt in numar de noua,pe care Dumnezeu le imparte credinciosilor;ele ajuta la propovaduirea Evangheliei,insa nu toti credinciosii poseda astfel de daruri25.
In ceea ce priveste vindecarile divine,acesti adepti considera bolile a fi urmarea pacatului,astfel ca vindecarea intra pentru cei care cred in acelasi plan de mantuire ca si iertarea pacatelor.
Menirea bisericii este de a vesti cuvantul lui Dumnezeu si de a-i ajuta pe credinciosi sa infaptuiasca in viata lor ,roada Duhului Sfant.
Slujbele duhovnicesti in biserica sunt realizate de catre pastori si diaconi cu calitati deosebite prin care se disting de ceilalti membrii.
Disciplina in biserica are rolul de a ridica pe cel cazut sufleteste si sa mentina in biserica autoritatea morala prin indemnuri si chiar mustrari.Biserica exclude din sanul sau pe acela ce a cazut in pacat si nu mai prezinta nici o garantie de viata spirituala si reprimeste pe cel ce se caieste pentru faptele sale26.
Ziua de odihna pentru penticostali este considerata duminica,ziua in care Hristos a inviat din morti.
O caracteristica a cultului penticostal este libertatea ce o au credinciosii de a interpreta textele biblice si locul exagerat pe care il ocupa asa-zisa profetie.Observam tendinta de desprindere din comunitati proprii.Penticostalii afirma ca au primit descoperirea adevaratei credintei printr-un „grai interior” si ca o primesc si astazi ca o descoperire a Duhului Sfant.Ei stiu ca Duhul Sfant,cea de-a treia persoana a Sfintei Treime se afla in mijlocul lor,deosebit de Tatal si Fiul;El este socotit „Revelatorul suprem”27.

4.MARTORII LUI IEHOVA

Martorii lui Iehova sau Alesii Domnului,este o secta cu principii si practici violente ce a luat nastere la inceputul secolului nostru in America avandu-l ca fondator pe Charles Russell.Ei au si alte titulaturi cum ar fi:Studenti in Biblie,Milenisti alesi sau Adventisti calculati(convinsi fiind ca mileniul „adevarat” ei il poseda si „calculul” sigur ei l-au reusit) so Russelistii care cred in venirea Domnului la comanda conceptie ce este adusa pana la absurd.De fapt numai venirea o i-au in seama restul invataturii si chiar persoana Mantuitorului Hristos sunt neglijate.Russel face parte din partida calculatorilor „seriosi” ai mileniului si pentru ca iehovistii sa nu fie descoperiti isi zic milenisti si stau in umbra cultului adventist de ziua a saptea.Aceasta secta isi schimba adeptii,ii leaga prin juraminte iar daca parasesc grupul sunt urmariti,persecutati,suferind chiar intamplari fatale.Este o secta riguroasa in principii,deoarece au inlaturat din doctrina frica de judecata,ei fiind „alesii” si „profetii” timpului de astazi.Ei nu admit existenta sufletului si dainuirea lui dupa moarte,pentru ei omul este un animal cu ratiune.Nu exista iadul in conceptia lor,neaga invierea lui Hristos si revin la religia primitiva cu practici ancestrale si jertfe umane.In Romania,iehovismul a luat nastere la inceputul secolului nostru,cand un ardelean pe nume Ioan Sima revine in Ardeal dupa o calatorie in SUA unde a fost cooptat de insusi Russel si incepe organizarea unui grup iehovist in anul 192028.
Doctrina este una obscura,confuza,sincretista.Iehovistii si-au insusit multe practici mozaice,unii chiar refuza Noul Testament si intrec cultul Bisericii.Ca si conceptii ei se cred cunoscatori precisi ai vremii celei de a doua venire a lui Hristos,considera ca imparatia de o mie de ani va fi cu cei drepti,cei alesi,care sunt doar iehovistii.Ei nu inteleg si nu accepta Sfanta Treime;exista un Dumnezeu-idee;considera ca Iisus Hristos nu este Dumnezeu,ci o creatura a lui Dumnezeu care a trait ca un simplu om,dar a dobandit numurirea pentru supunere.Duhul pentru ei este o energie a Tatului si nu o persoana a Dumnezeirii,deci nu exista Sfanta Treime.Dumnezeu este nemuritor,El nu are nici inceput si nici sfarsit;nu exista suflet nemuritor,omul fiind o simpla fiinta cu ratiune.Nu exista nemurire in conceptia lor.Invierea reprezinta un dar deosebit dat de Dumnezeu celor alesi,adica iehovistilor si ascultarea este conditia „alegerii”.Pentru ei nu exista iad si nici chinuri vesnice,iar locul iadului in Noul Testament trebuie inteles simbolic.Pentru iehovisti nu exista nici o sarbatoare,iar cele care sunt au fost impuse.Neavand nimic in comun cu credinta in nemurire au inlaturat si evenimentele legate de activitatea Sfintei Treimi in pregatirea omenirii pentru venirea Mantuitorului Iisus Hristos.Ei impart istoria omenirii in trei epoci:de la Creatii pana la potop,cand lumea a fost condusa de ingeri;de la potop la a doua venire a Domnului(1874) cand lumea a fost sub conducerea Satanei si din 1874 pana la o perioada de patruzeci de ani cand a urmat o vreme de incercari care a culminat cu razboiul,inceput in 1914.Pentru ei,venirea lui Hristos a avut loc numa in Duh in anul 1874.Pentru Hristos,toti cei morti pana in anul 1914 se afla numai in somnolenta si vor fi pusi la incercare in Imparatia lui Dumnezeu de o mie de ani prin Inviere,iar daca nu se vor cuminti,vor fi distrusi pentru totdeauna.Aceasta conceptie considera ei a fi planul lui Dumnezeu cu omenirea.Datorita caracterului anti-social al doctrinei acestora si instigarii la violenta,la „Razboiul Sfant” in numele lui Iehova,in urma caruia vor fi inlaturati de pe pamant toti neiehovistii,iar ce ce vor supravietui razboiului se vor bucura de un guvern „mondial” a lui Iehova condus de Mantuitorul Iisus in care va domni dreptatea si pacea,a determinat pe multe popoare sa scoata acest cult violent in afara legii si sa fie predati autoritatilor toti membrii sai29.

5.NAZARINENII

Nazarinenii sau pocaiti reprezinta un ordin religios ce se supun lui Iisus Nazarineanul,nu Iisus din Nazaret,Hristos Mantuitorul,ci cel nascut nevinovat,crescut fara pacat.Li se spune „pocaiti” pentru pretentia de a pune baza oricarei actiuni „nevinovatia”,copilaria Domnului,trairea in fratietate,o comunitate a celor nazareni.
Aceasta secta a aparut in Europa secolului al XIX-lea in Elvetia ,iar intemeietorul si „profetul” este considerat Ioan Iacob Wirz30.
Ei sunt reprezentantii „traitorilor curati” din patria Iordanului si Sinaiului si il urmeaza pe Iisus nu numai in cuvinte,ci si „in fapta”.Comunitatile de pocaiti sunt simple,fara mijloace de propaganda deosebite.Gruparile nazarinene se nasc in medii lipsite de educatie si de o formatie cultural stiintifica solida,de aceea obscurantismul se impleteste cu erezia si superstitia imprumuta platosa fanatismului.Lipsa de educatie religioasa sau falsitatea acesteia a facut ca adeptii sa imprumute conceptii straine Evangheliei,justificand credinta cu anunturi ceresti si scrisori supranaturale.In Romania pocaitii au patruns mai intai in partile Aradului,in Bihor,Cenad.Pocaitii isi duc existenta in umbra cultelor neoprotestante.Ei nu sunt organizati,nu au pastori si nici comunitati,sunt niste grupari in frunte cu „presedinti”,alesi dintre „frati” mai cu autoritate.
Nazarinienii au conceptii sincretiste:idei gnostice,practici baptiste,rigorism calvin si confuzie intre vocatie si zel profesional.Miscarea lui Wirtz are un caracter de revolta cu o doctrina absolut eretica.Dupa „profet” Sfanta Treime nu exista,iar Iisus Hristos a putut invia,fiindca n-au murit de tot ci doar a lesinat pe cruce.Raiul si iadul sunt considerate promisiuni si amenintari si considera celibatul cea mai inalta forma a „pocaintei”.Conform lui Wirtz,casatoria „fratilor si surorilor” familia in general este un pacat.Pocainta reprezinta baza doctrinei nazarinenilor si considera ca nimeni nu poate crede in Iisus daca nu s-a recunoscut mai intai ca un om pacatos.Numai cei renascuti primesc botezul la varsta de sapte si paisprezece ani,iar cei care nu sunt renascuti nu fac parte din Biserica lui Hristos deoarece madularele trebuie reinnoite.Considera botezul lor salvator,iar cine il accepta numai poate pacatui.Conceptia despre mileniu este confuza,calculeaza cum le convine,fie dupa adventisti si penticostali,fie dupa russellisti.Este interzis juramantul,fiind indeajuns fagaduinta.Considera toate institutiile publice lacasuri ale lui antihrist,in aceasta categorie intrand scoala si toate mijloacele de educatie,deoarece conform sectei,copii prin botezul primit nu mai pot pacatui si n-au nevoie de nici o invatatura.Adeptilor le sunt interzise de asemenea si alte mijloace de informare precum presa,radioul si televiziunea.In cadrul acestei secte fiecare poate vorbi daca este iluminat de Duhul Sfant,neexistand vocatie si predicatori alesi.Exista doua categorii de credinciosi in cadrul acestui cult si anume:prietenii si prietenele care frecventeaza adunarile si se pregatesc pentru a primi botezul, „fratii si surorile” sau cei care au intrat in familie,in comunitate.Si in ceea ce priveste viata particulara se impun tot felul de restrictii in ceea ce priveste distractiile,vizionarea filmelor si spectacolelor,participarea la evenimente familiale si mondene.Viciile trebuiesc de asemenea inlaturate,ei neacceptand fumatul sau consumul de bauturi alcoolice.In ceea ce priveste cultul si manifestarea „evlaviei” se remarca faptul ca adeptul nu are voie sa gandeasca si sa faca altceva decat ce i se comanda,cultul este simplu iar evlavia fortata,inhibata¹.Au o comunitate simpla iar adunarea adeptilor este sobra,se citesc texte si se predica pe rand,asemanator caselor de educare ale baptistilor.Rugaciunea se face in gand,adeptii stau cu capetele plecate,asteptand „inspiratia” Duhului si impreuna cautarea inimii.In ceea ce priveste simbolurile,botezul si cina,practicile sunt destul de rudimentare,in sensul ca la botez nu mai rostesc nici o formula,numele celui botezat „se comunica” de Sfantul Duh,iar cina este o gustare simbolica,intocmai ca la baptisti.Nu au sarbatori deosebite,duminica fiind ziua de adunare,fara alta semnificatie.


Note bibliografice:

  1. Originile crestinismului,traducere de Gabriela Ciubuc,Ed.Polirom,Iasi,2002
  2. I.Ioan,5,pg.4-5
  3. I.Ioan,4,pg.16
  4. Facerea,1,pg.26-27
  5. I.Ioan,4,pg.19
  6. Sfantul Maxim Marturisitorul,Filocalia(romaneasca),Vol.III,Sibiu,1948,pg.118-120
  7. D.Staniloaie,Teologia Dogmatica Ortodoxa,Vol.III,Ed.Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane,Bucuresti,1978,pg.217-220
  8. C.Vasiliu,Relatiile dintre Biserica Romano-Catolica si Biserica Ortodoxa de la anuntarea concilului Vatican II(ianuarie 1959),pana in Decembrie 1970,Ortodoxia,nr.1/1976.pg.74-92
  9. N.Macsim,Conceptii protestante mai noi despre Sfanta Scriptura,in Mitropolia Moldovei si Sucevei,nr.58/1975,pg.143-183.
  10. St.Alexe,Curente si tendinte noi in teologia contemporana,in Ortodoxia,nr.1/1977,pg.94-11
  11. St.Alexe,Curente si tendinte noi in teologia contemporana,in Ortodoxia,nr.1/1977,pg.119-123
  12. P.Rezus,Teologi,probleme si curente noi in Protestantismul contemporan,in Studii Teologice,nr.1-2/1967,pg.247-251.
  13. P.Rezus,Teologi,probleme si curente noi in Protestantismul contemporan,in Studii Teologice,nr.1-2/1967,pg.247-251.
  14. P.David,Credinta crestinului ortodox,Ed.Episcopiei Aradului,Arad,1991,pg.97-111.
  15. P.David,Credinta crestinului ortodox,Ed.Episcopiei Aradului,Arad,1991,pg.126
  16. P.H.Bucovioneanu,Faptele reale ale sectarismului,Ed.Politica,Bucuresti,1983,pg.34-36
  17. P.H.Bucovioneanu,Faptele reala ale sectarismului,Ed.Politica,Bucuresti,1983,pg.34-36
  18. P.H.Bucovioneanu,Faptele reala ale sectarismului,Ed.Politica,Bucuresti,1983,pg.68
  19. A.Sterghiu,Aventismul,originea si lucrarea sa,Ploiesti,1943,pg.9-14
  20. D.Popa,Raport la cea de-a X-a sesiune ordina a Adunarii generale elective a Uniunii de conferinte AZESE,Bucuresti,1980,pg.3
  21. A.Sterhiu,op.cit.,pg.12
  22. A.Sterhiu,op.cit.,pg.17.
  23. P.Boghian,Biserica lui Dumnezeu si aspecte din viata ei,Bucuresti,1980,pg.6-8.
  24. Marturisirea de credinta in Indrumatorul Pastorului,Ed.Cultului Penticostal,Bucuresti,1976
  25. T.Sandru,Pneumatologie.Persoana si lucrarea Duhului Sfant,Bucuresti,1979,pg.17.
  26. V.Andreiescu,Doctrinele penticostalismului romanesc asa cum rezulta din diferitele sale marturisiri de credinta,in Pleroma,nr.1/2005,pg.105-135.
  27. E.Jugaru,Reflectii asupra glosolaliei ca fenomen charismatic,in Pleroma,nr.1/2005,pg.91-96.
  28. T.Ardelean,Fariseii lui Iehova,Ed.Politica,Bucuresti,1983,pg.9-18.
  29. T.Ardelean,Fariseii lui Iehova,Ed.Politica,Bucuresti,1983,pg.63-84
  30. G.Blond,Furiosii Domnului.Catolicii si protestantii,patru veacuri de fanatism.Ed.Politica,Bucuresti,1976,pg.48-6