Comunicat

E greu de înţeles, ca în secolul 21, într-o lume liberă să existe un sinod care să condamne şi să urmărească persoane ce nu fac parte din jurisdicţia lor şi mai mult decât atât, să-i ameninţe şi să ia măsuri în consecinţă. Pentru a nu ne crede rău voitori vă redăm în copie adresa Cancelariei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române trimisă tuturor eparhiilor din componenţa sa: „Urmare temeiului Cancelariei Sfântului Sinod nr. 1142/ 2012, prin care se face cunoscută adresa Preasfinţitului Părinte Siluan, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, privind existenţa pe teritoriul canonic al eparhiei sale a unor „autointitulaţi episcopi români“ necanonici (Octavian Pop fost Olivian Bindiu şi actual Onufrie arhiepiscop de Bergamo, Dumitru Bica, fost ieromonah în episcopia Caransebeşului şi actual – episcop Abondios de Como) şi a numitului Ioan Preoteasa, actual „mitropolit al valahilor de pretutindeni“, se recomandă clerului şi credincioşilor să sesizeze eventuala prezenţă şi activitatea acestora în cadrul episcopiei şi să evite orice legătură cu ei, inclusiv în ceea ce priveşte formularea de răspunsuri la corespondenţa primită de la aceştia. Vă rugăm să luaţi act, comunicând tuturor unităţilor din subordine, cu respectarea strictă a celor de mai sus“.

TOTAL FALS!

Nici pe vremea inchiziţiei nu se emiteau asemenea documente şi mai mult decât atât, episcopul Siluan Span a dezinformat Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la situaţia Mitropolitului Onufrie pentru că el nu mai face parte şi nu mai este în comuniune cu Mitropolia de Milano. Tocmai de aceea s-a trimis spre luare la cunoştinţă Patriarhiei Române, protocolul nr. 7 din 4 mai 2012 emis de Mitropolia Autonomă Ortodoxă a Americii de Nord şi Sud şi a Insulelor Britanice.

Pe viitor să fim mai ponderaţi şi să nu ne pripim în a lua hotărâri după ureche, iar episcopul Siluan să-şi vadă de eparhia sa.

Biroul de presă al Mitropoliei Autonome Ortodoxe după vechiul calendar în Italia.

 

Bergamo, 26.07.2012

PS. Mulţumim oamenilor de bine din Patriarhia Română care ne-au furnizat adresa menţionată în document