Comunicat

Nr. 301/05.08.2020

Întrucât, astăzi, 05.08.2020 apelantul inculpat, în dosarul 16915/200/2018 la Curtea de Apel Ploieşti, a afirmat în mod fals şi nejustificat că documentele trimise de Mitropolia noastră, nu sunt originale sau autentice, acestea vor fi publicate pe site-ul oficial al Mitropoliei Autonome Creştin Ortodoxe de Bergamo şi Europa, condusă de Înalt Preasfinţitul dr. dr. hc. Onufrie Pop (nume civil Octavian Pop) – www.octavianrodna.ro

Afirmaţiile apelantului sunt cât se poate de vizibil o eschivare din faţa răspunderii civile, întrucât inclusiv domnia sa s-a apărat în acest proces cu documente publicate pe site-ul octavianrodna.ro

În concluzie, Mitropolia noastră nu îşi asumă nicio obligaţie de a-i recunoaşte calitatea sau exercitarea, prevăzută în articolul 23 alin. 4 din Legea 489/2006, pentru care este cercetat în acest dosar. După cum explicăm destul de clar în documentul anexat, documentele pe care le invocă domnia sa, sunt irelevante prin vechimea când ele au fost întocmite (în urmă cu 7 ani), el nefăcând parte din Mitropolia de Bergamo din ianuarie 2013 până în prezent.

În această perioadă, Mitropolitul Onufrie Pop este în concediu în România, fapt pentru care inculpatul uzează de incapacitatea acestuia de a retrimite documentele în original, care sunt stocate la Bergamo şi nu reprezintă o arhivă atât de semnificativă, încât să le posede asupra sa inclusiv în concediu.

Acesta este punctul de vedere al Mitropoliei noastre, ceea ce face obiectul punctului de vedere trimis Arhiepiscopiei Buzăului, este drept, prin corespondenţă poştală, legală, ceea ce actualele coduri legislative nu interzice, inclusiv documentele semnate electronic, dar acreditate considerabil de instituţia emitentă.

În consecinţă, eschivarea de la răspunderea penală, cu o afirmaţie de acest gen, în contextul în care documentele oficiale, conform legilor în vigoare, nici nu sunt obligatoriu de semnat după varianta clasică, ci recunoscute. Aşadar, Mitropolia de Bergamo îşi recunoaşte punctul de vedere exprimat prin documentul pe care îl anexăm.

Dacă nu se va clarifica această situaţie, urmând ca documentele vechi de dinainte de 2013 să fie folosite în cadrul acestui proces, vom fi nevoiţi să trimitem un corespondent. Îi cerem iertare inculpatului dacă şi reprezentantul va fi delegat, prin confirmarea pe pagina oficială a Mitropoliei, spre Curtea de Apel Ploieşti, va fi delegat tot prin mandat de încuviinţare electronică. Inclusiv actele de care uzează dumnealui, sunt tot electronice, iar amprenta folosită în ultimul document, este prezentă în toate documentele publicate pe site-ul Mitropoliei în ultimii doi ani de zile.

Nu are nimeni dreptul de a ne restricţiona schimbarea unei amprente, doar pentru motivul eschivării de la răspunderea civilă sau penală, câtă vreme ele sunt garantate de o instituţie de cult din Italia, acreditată de Stat. Dacă ar fi să ne plimbăm personal cu documente, pentru orice caz care uzează de documente extrem de vechi, dintre foştii membri de demult ai Mitropoliei, ar însemna să stopăm orice altă activitate importantă, doar să ne plimbăm după fiecare persoană demisă, suspendată sau plecată din această instituţie.

P.S. În urma acestui comunicat, Mitropolitul Onufrie a trimis în cursul zilei de astăzi, de pe adresa de mail personală (octavianrodna@yahoo.com) pe adresa Curţii de Apel Ploieşti, documentul discutat astăzi. De asemenea, în data de 24 septembrie 2020 va fi prezent în sala de Judecată un reprezentant al Mitropoliei, care va însoţi documentele în original, retipărite, sigilate, ştampilate, parafate şi semnate, pentru eliminarea oricărei suspiciuni din partea apelantului. Totodată va fi prezentat verbal, în cadrul şedinţei, un alt punct de vedere faţă de acest dosar şi cauzele nejustificate în care, după 7 ani de când nu mai este membru în Mitropolie, inculpatul apelant uzează de documente, probabil în intenţia de a-l determina pe Mitropolit să fie prezent la acest proces, ceea ce nu se va întâmpla niciodată, indiferent de modul de eschivare sau insistenţă.

Prezent în sala de Judecată va fi cosemnatarul documentului trimis, prin împuternicire originală, sigilată, ştampilată şi semnată de Mitropolitul Onufrie Pop. În acest sens, Mitropolia noastră dispune o singură dată de cheltuieli de drum şi abaterea de la propria rutină cotidiană, pentru a fi parte fizică într-un proces, deşi legal şi juridic nu avem această obligaţie, întrucât nu a împuternicit nici un fel de activitate pe teritoriul Buzăului, fapt pentru care este nevoită să apere interesele, declaraţiile şi cauzele Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

 

Mulţumim anticipat.

Biroul de Presă al Mitropoliei de Bergamo