APORT LA STIINTELE JURIDICE Octavian Pop, Doctor in drept, coferentiar universitar

S-a nascut la 22  octombrie 1956, in comuna RODNA, judetul Bistrita-Nasaud, Romania.

Dupa absolvirea scolii generale din comuna natala Rodna, se inscrie la Liceul Teoretic „George Cosbuc” din orasul Nasaud, judetul Bistrita-Nasaud. Isi continua studiile la Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Craiova, judetul Dolj. Urmeaza cursuri de masterat la aceeasi facultate, dar si la Universitatea Politehnica din Timisoara. In anii 1998-1999 se inscrie la cursurile de doctorat la Institutul de Filosofie, Sociologie si Drept din cadrul Academiei de Stiinte a Moldovei, obtinand in anul 2001 titlul de doctor in stiinte juridice. Se specializeaza in drept penal, criminologie si drept penitenciar. Inca din perioada doctoranturii, lucreaza ca asistent la Universitatea de Criminologie din Chisinau (1999-2000), apoi ca lector (2000-2001), lector superior (2001-2002) si conferentiar universitar interimar (2002-2003). In perioada 2003-2004 este angajat in calitate de conferentiar universitar interimar la Catedra de drept a Academiei de Drept din Moldova, unde preda Dreptul executional penal la cursurile de masterat. In anul universitar 2004-2005 preda, prin cumul, Criminologia si Dreptul executional penal la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii de Stat „Alecu Russo” din Balti, iar in luna iunie 2005, prin concurs, este angajat in calitate de conferentiar universitar interimar la Catedra de Drept Public a aceleiasi institutii,iar din august 2006,coferentiar universitar titular.La 1 septembrie 2017 este numit conferentiar universitar la Institutul de Stiinte Penale si Criminologie Aplicata din Moldova-Chisinau,unde preda Drept penitenciar,iar la 10 august 2018 este numit cercetator stiintific superior la Departamentul de investigatii stiintifice,cooperare  inter-universitara si ghidare in cariera,la Institutul de Stiinte Penale si Criminologie Aplicata din Moldova-Chisinau.  Fiind cetatean roman, dispune de toate aprobarile necesare de la autoritatile competente pentru activitate in Republica Moldova.

Desfasoara o larga activitate publicistica si educationala:

  •          1993 – devine membru titular al Societatii Scriitorilor din Romania.
  •          1994-1997 – prin cumul, asistent universitar la Catedra de drept din cadrul Institutului de Educatie Permanenta „TIBISCUS”, Timisoara.
  •          1995-1998 – redactor-sef al Revistei „Heliopolis”, Timisoara.
  •          1998 – devine membru al Societatii Ziaristilor din Romania si al Organizatiei Internationale a Jurnalistilor.
  •          1999 – devine membru al Uniunii Juristilor din Romania.

Inzestrat cu o exceptionala capacitate de munca, din anul 1995 colaboreaza la diferite publicatii din Romania si din alte tari, elaborand peste 1300 de studii, articole si recenzii de carte. Din anul 2003, este colaborator permanent la revista „Legea si viata”din Chisinau, completandu-si lista publicatiilor cu peste 40 de articole stiintifice,iar din anul 2017 colaborator la revista –Jurnalul juridic National :teorie si practica-din Chisinau ,publicind periodic articole.

A publicat mai mult de 45 de monografii si studii monografice de drept penal, criminologie si drept penitenciar, dintre care numim patru lucrari de actualitate si referinta pentru specialistii din domeniu, si anume:

  • Executarea pedepsei private de libertate, Chisinau, 2004;
  • Raspunderea penala si pedeapsa aplicata minorilor, Chisinau, 2005;
  • Criminologie generala. Manual. Chisinau, 2005;
  • Drept penitenciar. Note de curs. Chisinau, 2005;
  • Minorul si justitia penala. Chisinau, 2006.

Pentru activitatea didactico-stiintifica a primit pe parcursul anilor mai multe diplome, distinctii, premii si titluri ale unor societati, asociatii si institutii.

Senatul Institutului de Stiinte Penale si Criminologie Aplicata din Moldova,Chisinau,prin Hotarirea nr.06 din 26 octombrie 2018,i-a conferit titlul onorofic de DOCTOR HONORIS CAUSA,pentru  merite deosebite in propagarea si promovarea criminologiei si stiintelor penale

 

Prof.Univ.Dr.VALERIU BUJOR
Rectorul Institutului de Stiinte penale si Criminologie Aplicata din Moldova, Chisinau